Установиха нерегламентирано съхранение на липа в областите Русе и Разград

14:40, 20 юни 18 25 785 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сериозни нарушения на билкозаготвители, извършващи дейност в областите Русе и Разград установиха за една седмица експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе, съобщи говорителят на инспекцията Рени Петрова, цитирана от БТА.

Проверките са извършени по план и във връзка с множество постъпили сигнали, в т.ч. и от държавни институции, за нерегламентирано добиване на големи количества липов цвят и унищожаване на дървесни видове.

В град Кубрат билкозаготвител е съхранявал на регистрирана площадка около 30 тона цвят и лист липа, при издадени позволения за ползване на 6 тона. В град Сеново са установени 20 тона цвят липа, при разрешени 10.500 тона.

За установените нарушения на билкозаготвителите са съставени актове за установяване на административни нарушения. Законът за лечебните растения предвижда глоби от 100 до 1000 лв. за физически и от 200 до 2000 лв. за юридически лица.

Добиването на цвят и лист от липа се извършва съгласно разрешените количества без да се допуска унищожаване и увреждане на дърветата, уточняват от инспекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама