Вицепрезидентът откри паметник на руски княз в Павел Баня (СНИМКИ)

15:05, 29 юни 18 25 923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на руския княз Павел Александрович Романов в Павел баня. Откриването на монумента е част от честванията на 140-годишнината от Освобождението на България. Тази година град Павел баня отбелязва 140 години от създаването си.

Двуметровата фигура на княза е изработена от бронз и тежи 360 кг. Тя е поставена в централния парк на Павел баня в чест на най-малкия син на руския Цар Александър Втори, на който е кръстено и курортното градче.

Княз Павел е син на руския император Александър II, едва 16-годишен пресича р. Дунав с руската армия и участва в Руско-турската освободителна война.
 
„Както нашите учители и родители са ни възпитали в почит към паметта на героите, така и ние сме длъжни да предадем на децата си заветите от славното ни минало. Няма бъдеще народ, който не помни и уважава своята история“, каза още вицепрезидентът.

Скулптурата е изработена от Танер Халил, който нашумя с пластиката си Бай Ганьо, поставена в близкото село Скобелево. Той е изобразил княза с протегната ръка, в която държи декрета за създаването на тогавашното село Павел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама