Килийното училище в Мъглижкия манастир отваря врати за туристи

19:10, 17 юли 18 / Култура 25 825 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Килийното училище в Мъглижкия манастир „Св. Николай Мирликийски” отваря врати за туристи и поклонници благодарение на членовете на Сдружение „ТворецЪ“. Художници, скулптури и занаятчии, водени от силното желание да съхранят историята и красотите на родния си край, даряват средства от благотворителни изложби със свои произведения за реставрацията на килийното училище.

Голяма част от работата по възстановяването на килийното училище е плод на безвъзмездния труд на творците. Те са възстановили  дървените чинове и пясъчниците за писане, българската азбука, табелките за отличаване труда и поведението на килийните ученици от даскала - „добър“, „лош“, „мързелив“, „непослушен“, разказа художникът-стенописец Румен Рачев пред БНР. 

Обединени около родолюбивата кауза да събират средства от благотворителни изложби на свои произведения, посветени на красотите и историческите паметници в мъглижкия край, към днешна дата творците даряват 35 платна. Така някогашното килийно школо на манастира оживява отново след 100 години, разказа  председателката на сдружението  Диана Иванова. 

Неотдавна там са открити четири картини, на които с голяма точност е изобразена историята на Мъглижкия манастир. Платната говорят за посещенията на  Поп Харитон от времето на неговото заточение до 1870 година. В манастира той се среща и с Васил Левски, който през 1869 година обикаля страната и създава революционни комитети. Тепърва предстои експертите да преценят от кой период са картините и кой е техният автор. Организаторите-Сдружение „Творецъ” и община Мъглижимат амбицията килийното училище да се превърне в действащо Неделно училище.

Килийното образование съхранява и поддържа духовните нужди на народа ни след падането на България под турско робство. Тази училищна форма се оказва най-пригодна за поддържане и развитие на българската писменост и народностното ни съзнание в епохата на робството.Според някои сведения през 1821 г. тогавашният игумен Теофан създава в манастира килийно училище с учител Иван Желев. От 1866 до 1870 година в Мъглижкия манастир служил монахът-революционер поп Харитон, преди него отец Сергий, един от организаторите  на Велчовата завера бил заточен тук и станал игумен.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама