На 27 юли наблюдаваме най-дългото пълно лунно затъмнение за този век

07:30, 21 юли 18 / Любопитно 25 855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Само след няколко дни ще имаме възможност да видим най-дългото пълно лунно затъмнение за този век. Очаква се спътникът на Земята да придобие тъмночервен цвят“, коментира за БНР астрономът Пепа Ганчева.

На 27 юли 2018 г. ще можем да видим пълно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

В Стара Загора от НАОП „Юрий Гагарин“ ще поставят два телескопа за наблюдение – единият в парк „Артилерийски“, а другият- в парк „Тракия“, съобщи Пепа Ганчева.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

Затъмнението ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа.

Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама