С паметна вечер-спектакъл Стара Загора почита свободата си

18:40, 27 юли 18 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С паметна вечер-спектакъл "Моление за Стара Загора" на открито пред мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" градът ще почете 140 години от Освобождението на България от турско робство и 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Спектакълът започва във вторник, 31 юли, в 21 часа. Два часа порано 6 автобуса, които ще тръгнат от "тунела" пред библиотека "Захарий Княжески" ще закарат безплатно желаещите до мястото на празничния концерт, обявиха от общината, която оргиназира събитието.

"Миналата година на същото място се преклонихме пред събитията отпреди 140 години с уникалния спектакъл "Молитва за Стара Загора", който събра около 35 хиляди души. На практика това е нов тип градски ритуал, в който на хълма, където реално са се водили бойни действия през юли 1877 г., чрез музика, глас и светлинни ефекти почитаме падналите по пътя ни към национално освобождение. Тази година решихме да надградим сътвореното по-рано", обясни идеята зам.- кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Този път в паметната вечер-спектакъл ще участват около 150 души. В основата му е ораторията на проф. Найден Андреев "Моление", откъдето идва и името на целия спектакъл. Освен част от "Моление", пред паметника ще бъде показан Нестинарски танц от танцовата драма на Марин Големинов "Нестинарка", ще прозвучи и по-рядко изпълняваната у нас "Тържествена увертюра 1812" от Пьотр Илич Чайковски. "В оригинала си тя завършва с 12 топовни салюта, които при нас ще преминат във фойерверки", издава в аванс Иванка Сотирова.

На диригентския пулт този път ще застане старозагорският митрополит Киприан, който преди година произнесе пред множеството своята молитва за Стара Загора. На диригентската му палка ще се подчинят хорът, оркестърът и балетът на Старозагорската опера, както и Общинският духов оркестър и Военният духов оркестър на Втора тунджанска мехинизирана дивизия. Солист при изпълнеието на частта от ораторията "Моление" ще бъде Емилия Иванова.

И тази година в спектакъла са включени ефектни лазерни светлини. Той ще може да се наблюдава и от два екрана с размери 7 на 4 метра, монтирани в района на мемориала "Бранителите на Стара Загора".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама