В Казанлък останаха без местен омбудсман

14:15, 27 юли 18 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова процедура за избор на обществен посредник ще стартира Общината в Казанлък, след като на заседанието си Общинският съвет в града не избра такъв. Единственият кандидат за поста, втори мандат бе досегашният обществен посредник Гинка Щерева. Тя получи 23 от 25 необходими реални гласа за втори мандат.

Изборът на обществен посредник беше с тайно гласуване. След като беше обявен резултатът, Щерева заяви, че прекратява участието си в следващата процедура за омбудсман. Мандатът й изтича на 31 юли.

Процедурата продължава с обявяването на нов конкурс. Ако има кандидати, следва да се проведе изслушване, а избраният от Временната комисия, да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от Общинския съвет. В случай, че не гласуват 25 от съветниците, позицията на омбудсмана остава вакантна.

„Изключително съм разочарована от резултата“, заяви Гинка Щерева след гласуването. „Нищо не ми е давало гаранция, че ще бъда избрана като единствен кандидат, но имах самочувствие, че съм си вършила работата, след като 5 години докладите ми са били приемани от Общинския съвет. При кандидатстването за първия ми мандат за обществен посредник минах през 3 процедури. Бях разочарована от промяната, с която се прекратява мандата на омбудсмана с изтичането на срока му и няма да продължа да бъда повече омбудсман. Аз прекратявам с участието си в по-нататъшните процедури, възможно е институцията „Обществен посредник в Казанлък” да бъде закрита.”

Община Казанлък беше една от 12-те общини в страната, в които до момента имаше обществени посредници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама