Реплика на древен тракийски кораб изграждат край язовир Копринка

11:30, 11 авг 18 / Любопитно 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Реплика на древен тракийски кораб изграждат на язовир Копринка край Казанлък, съобщи БНТ. Той ще носи името "Одрис" и се очаква да бъде една от най-големите атракции в Долината на тракийските царе. Идеята е на ръководителя на проекта "Археосвят - по пътя на великите" Атанас Димитров.

Платноходът, точна реплика на някогашните кораби на траките, ще бъде дълъг 19 метра, направен от над 300 елемента, а изработената от бронз птица, за чийто образ е използвана украсата от шлема на Севт ІІІ, ще бъде поставена на носа на кораба.

Идеята е и платното да бъде изтъкано на ръка от естествените и отглеждани от одрисите лен и памук. При подготовката на проекта са проучени множество древни артефакти.

Атанас Димитров: Корабът е направен с материалите, с които древните траки са изработвали своите кораби, тоест целият набор на кораба е направен от дъб, като всеки един елемент като шпанглотите, тоест ребрата, са направени от естествено кривите дървета и просто е работено до милиметър, за да се пести дървен материал, а киловата греда на кораба, забележете - това е много важно, е направена от цяло парче дърво, както те са го направили, тоест това не е добавено допълнително, а всичко е издялано на ръка, за да може да се получи тази уникална форма.

Очаква се птицеглавият кораб „Одрис" да бъде пуснат във водите на язовир Копринка до края на месец август. На дъното му се намират останките от някогашната столица на траките Севтополис.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама