Представят уникален албум, посветен на освобождението на България в Казанлък

12:10, 16 авг 18 / Култура 25 976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Освобождението на България – ликовете на Войната и Паметта''- така е озаглавен албумът, подготвен от колектив от български и руски историци, по повод 140 години от Освобождението на България от османско владичество. Сред редакторите и съставители са проф. Румяна Михнева, Олег Леонов, проф. Пламен Митев, доц. Тина Григорова.

Уникалното издание, съдържащо снимки, рисунки и гравюри на паметници, фотографии на оръжия, униформи и документи, ще бъде представено днес в 17.30 в Художествена галерия Казанлък. Според авторите замисълът е илюстрациите да бъдат коментирани от текстове от епохата – спомени, документи, писма, карти.

Съставен от три раздела: „Пожарът на Балканите“, „Пространствата на войната“, „Паметта“, албумът представя материали от водещи български и руски архиви, музеи и библиотеки, от частни колекции, предоставени безвъзмездно. Събирането на документацията е дело на университетски преподаватели, историци, фотографи.

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ също има принос в изготвянето на албума, предоставяйки фотографии от фондовете си за строителството и откриването на Паметника на свободата през 1934 г.

Представянето на изданието днес, 16 август, е посветено и на 141 годишнина от Шипченската епопея, каза пред БНР Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама