Спасиха мъж с епилептични гърчове вследствие на мозъчна инфекция

15:40, 17 авг 18 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

59-годишен мъж от Северна България беше опериран по спешност от УНГ-специалисти на болница „Тракия“ в Стара Загора под ръководството на доц. д-р Петър Руев, д.м. Пациентът е страдал от възпаление на средното ухо, довело до тежка инфекция на мозъчната обвивка, в резултат на което мъжът започва да развива поредица от епилептични гърчове.

„Въпреки проведеното консервативно лечение със широкоспектърни антибиотици в предходното болнично заведение, състоянието на пациента не се е повлияло“, разказа доц. Руев.
 
Диагнозата е била установена след обстойно изследване със скенер на пирамиди и главен мозък, след редица прегледи и консултации.

„Имаше опасност от разпространение на заболяването и развитие на гноен менингит, който е животозастрашаващо състояние. Затова предприехме незабавна операция още в деня, в който пациентът беше приет, като извършихме широка мастоидектомия с експлорация на средна черепна ямка, т.е. инспекция на мястото, където инфекцията на средното ухо беше преминала към мозъчната обвивка“, поясни доц. Руев.

Широкото отваряне на мастоидния израстък в най-задната част на средното ухо е позволило да бъдат почистени клетките, засегнати от възпалителния процес и така инфекцията да бъде овладяна. Операцията, заедно с продължаващата антибиотична терапия и съответната антиепилептична терапия, е довела до излекуване на болния в рамките на няколко дни.

„Тези състояния са показател за нивото на здравеопазването в страната, защото колкото е по-високо това ниво, толкова по-рядко се регистрират подобни случаи“, посочи доц. Руев. Ако пациентите се диагностицират и лекуват навреме и адекватно, по принцип не се стига до подобни усложнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама