Компютърът се научи да побеждава човека и на покер

07:39, 03 мар 17 / Любопитно 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компютърът Дийпстак (Deepstack), който победи на покер всички професионални играчи, наскоро изправили се срещу него. Това е голям дебют за компютъра, предаде БГНЕС.

В един от най-сложните варианти на покера No Limit Hold'em, Дийпстак победи трийсетина професионални играчи, дошли от 17 страни по време на оспорван турнир през декември. Това уточниха създателите на програмата в публикация, излязла в четвъртък в американското списание „Сайънс” (Science).

„Покерът е голямо предизвикателство за изкуствения интелект, защото той е квинтесенция на игрите с неизвестни, в които никой от играчите не разполага със една и съща информация и няма същия поглед”, разкрива Майкъл Боулинг (Michael Bowling), професор в научния факултет на Университета в Албърта, Канада.

Изследователите поискали от всеки играч да изиграе 3 хиляди ръце по време на едномесечен маратон.

„Дийпстак” запълва празнини различни в софтуерни разработки, вече използвани за игри от рода на дама, шах или играта „Го”, чиито правила са напълно рационални, за да внедри интуицията и способността да коригира стратегията си с всяка нова игра.

Разработване на подходи за спечелване на игри с непълна информация ще има приложение, което излиза извън рамките на покера, каза Майкъл Боулинг, цитирайки като пример медицината, когато трябва да се определи най-доброто лечение, военни стратегии или търговски и дипломатически преговори.

Екипът на професор Боулинг има в историята си от 2008 година разработката на софтуер, който имаше известен успех в покера, преди да бъде подобрен, за да се справи с версията на играта No Limit Hold'em с компютъра „Цефей” (Cepheus) през 2015 г., и по-късно с по-сложния „Дийпстак”.

Конкурентен екип от информатици в университета „Карнеги Мелън” наскоро успешно тестваха друг софтуер Libratus срещу четири от най-добрите покер играчи в света. Това стана по време на двадесетдневен турнир във Филаделфия през февруари.

"Способността на изкуствен интелект да мисли от гледна точка на стратегията с несъвършена информация вече надминава най-добрият сред хората", посочи след това Туомас Сандхолм (Tuomas Sandholm), професор по компютърни науки в университета „Карнеги Мелън”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама