Турция привика германския посланик заради отменено предизборно мероприятие в Германия

10:23, 03 мар 17 / Политика 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турското министерство на външните работи привика германския посланик в страната Мартин Ердман заради отмяната на среща между правосъдния министър Бекир Боздаг и турски граждани в Германия, запланувана за вчера. Това съобщава турският в. „Хюриет“, позовавайки се на източник от правосъдното министерство, предават АФП, БГНЕС.

Според него Ердман е бил извикан във външното ведомство във връзка с отмяната на вчерашното мероприятие, организирано в подкрепа на измененията в турската конституция, които предвиждат повече изпълнителна власт за държавния глава и които ще бъдат тема на предстоящия на 16 април референдум в Турция. Дипломатът е бил привикан със специално нареждане от външния министър Мевлют Чавушоглу.

По-рано днес първият дипломат на Анкара отправи и остри критики към властите в Берлин за това, че работят в подкрепа на отхвърлянето на конституционните изменения за повече президентска власт на предстоящото допитване.

„Те не искат Турция да агитира тук, те работят в подкрепа на (лагера) „Не“. Те искат да застанат на пътя на силна Турция“, каза Чавушоглу пред репортери в Анкара.

Вчера местните власти в германския град Гагенау заявиха, че събитието, организирано от Съюза на европейските турски демократи, не може да се състои, тъй като залата, предвидена за него не може да отговори на увеличения интерес към него. На него трябваше да присъства и турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, чието посещение в крайна сметка беше отменено.

Министърът определи случилото се като неприемливо, намеквайки, че правото на събирания е един от неизменимите елементи на демокрацията. Той също така разкритикува Берлин за това, че не спазва закона и позволява на обявената от Турция и ЕС за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК) да организира свои събития в страната.

Паралелно с това вчера властите в Кьолн също забраниха на Съюза на европейските турски демократи да използва зала в града в неделя, когато се очаква да се проведе митинг, на който участие да вземе икономическият министър на Турция Нихат Зайбекчи. „Събитието не може и няма да се състои там“, каза говорител на управата в града. За момента все още не е известно дали то все пак ще се проведе или ще бъде отменено.

Редица турски високопоставени политици, включително и премиерът Бинали Йълдъръм, предизвикаха разнопосочни реакции с посещенията си в Германия за участие в политически агитационни мероприятия.

В Германия живеят около 3 млн. души от турски произход – най-голямата турска общност в света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама