Хиляди изрекоха клетвата на Левски в Бургас

14:15, 03 мар 17 25 758 Шрифт:
Автор:

Няколко хиляди души, изпълнили до краен предел площад "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас, пресъздадоха един от най-силните моменти в нашия исторически летопис преди Освобождението - съзаклятието на членовете на комитетите и полагане на т.нар. Народна клетва на Васил Левски. Текстът беше прочетен от актьора Стойко Пеев и повторен на глас от присъстващите зрители.

 

Сред множеството имаше стотици участници в събитието, преобразени като революционери и възрожденци. Самият Стойко Пеев беше влязъл в ролята на Панайот Хитов, а негови колеги пресъздадоха образите на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Иван Вазов и полк. Лермонтов с неговите драгуни. Райна Княгиня пък гордо развяваше своето знаме "Свобода или смърт".

В събитието се включиха и над 200 деца от множество бургаски училища, които бяха преоблечени в одежди на четници и с народни носии.

На площада пред храма „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя любопитно събитие - всеки можеше собственоръчно да изсече монета с българския лъв и надписа "Свободна България", която да вземе със себе си за спомен. Такава монета изсече и кметът Димитър Николов.

 

Автентични пушки и саби от времето на Освобождението, както и изпълнения на патриотични песни придаваха допълнителна достоверност на събитието.

След клетвата започна големият празничен концерт "Да живее свободата". В него взеха участие народните певци Николина Чакърдъкова и Боби Шапков, бургаският хор "Милка Стоева", танцов ансамбъл и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама