Турските служби шпионират турски журналисти в САЩ

13:59, 04 апр 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турското правителство стои зад извършването срещу тях шпиониране, убедени са шестима турски журналисти, живеещи в САЩ, съобщи Daily Caller (DC). Това предаде БГНЕС.

Адем Явуц Арслан има представа кога е започнало наблюдението срещу него. Снимката му с неговите деца беше разпространена в края на август 2016 г. от в. "Сабах", "турски вестник, контролиран от авторитарния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган", пише DС.

Айдоган Ватандас, който също е журналист от Турция, пък знае буквално времето и мястото, когато тайно е бил заснет: на 16 септември в 11 ч. и 30 мин. пред книжарница в Клифтън, щата Ню Джърси.

Арслан и Ватандас са два от шестима живеещи в САЩ турски журналисти - петима от тях са със зелени карти, един е гражданин на Съединените щати - които разговаряли с репортер от DC за шпионажа, на който са подложени от страна на Анкара. Всичките тези журналисти откриват техни снимки, появили се в турски медии в края на септември. Повечето от снимките, някои придружени и с видеозаписи, биват публикувани в различни проправителствени медии, включително в. "Сабах", който е контролиран от Серат Албайрак, брат на Берат Албайрак, който е министър на енергетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

И шестимата са убедени, че турското правителство стои зад наблюдението срещу тях. "Абсолютно, няма съмнение", е мнението на д-р Емре Услу, бивш коментатор във в. "Today's Zaman", опозиционен всекидневник, който беше закрит миналата година от турското правителство.

Извършваните от турските служби шпионаж и следене на частни граждани се превръща във въпрос, будещ нарастваща дипломатическа загриженост от няколко месеца.

Представители на турски служби в няколко западни страни, включително Германия, Белгия, Холандия, Швеция и Норвегия, са изготвили списъци на опоненти на Ердоган и неговата политическа партия ПСР. Миналата седмица германското правителство информира Анкара, че не е позволено извършването на шпионаж на германска територия. Сп. "Шпигел" публикува подробен доклад за извършването на шпионаж от Турция в незападни държави като Монголия, Япония, Нигерия и Кения. Също миналата седмица проправителствения турски "Аксан" съобщи за разузнавателна дейност, която е била извършвана в 12 хотела в щата Пенсилвания. Интересът на Анкара към този щат е продиктуван от факта, че там , в Сейлърсбърг, живее Фетхуллах Гюлен, обявен от турското правителство за организатор на провалилия се опит за преврат през 2016 г. Анкара настоява усилено американското правителство да екстрадира Гюлен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама