"Локомотив" Русе играе днес в памет на Борислав Богомилов

08:00, 09 апр 17 / Спорт 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Локомотив (Русе) ще приеме днес от 16:00 часа на стадион „Дунав“ отбора на „Хитрино“ в среща от поредния XXV-и кръг на Североизточната трета лига, съобщават от клуба. Двата тима ще изиграят този мач в памет на починалия вчера бивш футболист и старши треньор на „железничарите“ Борислав Богомилов.

Тъжната вест за преждевременната му смърт обиколи за броени часове футболната общественост на Русе. В социалните мрежи стотици приятели, футболни фенове и деятели, бивши съотборници и треньори почетоха паметта му и изразиха съболезнования към семейството и близките на Богомилов.

Футболната му кариера започва в началото на 80-те години в представителния отбор на Локомотив (Русе) под ръководството на треньора Атанас Цанов. Бързо е забелязан и е привлечен в „Дунав“, с когото записва 145 мача и 13 гола в „А“ група в периода 1984-1991 г.

В средата на 90-те години се завръща в Локо (Русе) и е капитан на тима на „железничарите“ при последните им участия в „Б“ група.

Борислав Богомилов – Шивача е легенда на русенския футбол, отдал повече от 40 години от живота си на двата традиционни отбора от крайдунавския град – „Дунав“ и „Локомотив“. Почитателите на футбола го помнят с мощната физика и топовните му удари от далечно разстояние към вратата на съперника.

Изстреляните от него истински снаряди често „подпалваха“ ръкавиците на противниковите вратари. Беше майстор на дългия пас и прецизен изпълнител на статични положения. И до днес, той води класацията на „Дунав“ за най-много отбелязани дузпи в елита.

След приключване на състезателната му кариера Борислав Богомилов работи като старши треньор на представителните отбори на „Дунав“ и „Локомотив“ и като треньор в детско-юношеските школи на двата русенски клуба .

Негова е основната заслуга през миналото лято да бъде възстановен след 14-годишна пауза легендарния футболен клуб на Локомотив (Русе). С представителен мъжки отбор в Трета лига, чийто старши треньор бе самият Богомилов, и с над 100 деца в школата, „железничарите“ се завърнаха на футболната карта на България. Шивача бе духът и движещата сила, вдъхнали нов живот и довели до възкресението на марката Локо (Русе).

Преди началото на пролетния полусезон тази година Богомилов се оттегли от поста старши треньор на „червено-черните“ по здравословни причини и бе наследен от асистента му Ивайло Кирилов. Ръководството на Локомотив (Русе) планираше да го върне в клуба при първа възможност, тъй като голямото сърце, силният дух и безценният му опит се оказаха незаменими в лагера на „железничарите“.

Освен на мача между Локо (Русе) и „Хитрино“ в Трета лига, паметта на Борислав Богомилов ще бъде почетена и по време на предстоящите днес срещи на детско- юношеските формации на „железничарите“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама