Ердоган носи отговорност за подпомагане на тероризма

08:31, 09 апр 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Низостта на престъпленията срещу човечеството, извършени от "Ислямска държава" (ИД), се превърна в легенда, но все още не е разказана историята за това как турският президент Реджеп Тайип Ердоган умишлено си е затварял очите за използване на неговата държава от ИД като база за атаки и как той и семейството му печелят от незаконна търговия с петрол на терористите в Сирия и Ирак.

Президентът знае добре, че доказателствата за неговата вина се трупат, което вероятно обяснява френетичния му стремеж да спечели референдума на 16 април, което ще му предостави имунитет срещу съдебно преследване.

Ако Ердоган не беше позволил на следовниците на ИД във вътрешността на Турция да транспортират открито оръжия и експлозиви в Сирия и Ирак, нямаше да има ИД такава, каквато я познаваме днес, а хиляди хора вероятно щяха да са избегнали бруталността срещу тях.

Грешните стъпки на президента започват през 2011 г., когато той очевидно е предположил, че сирийското въстание е възможност за регионалните и политическите му интереси. Първоначално той се имаше за цел бърза смяна на режима в Сирия с тази подкрепа. В крайна сметка, тъй като ИД започна да се насочва срещу кюрдите в региона, той сметна ИД като инструмент, който ще му помогне да победи Кюрдската работническа партия и да се справи с кюрдските съюзници на ПКК в Северна Сирия. Турската държава, под ръководството на Ердоган, е извършила следните престъпления срещу човечеството:

- Ердоган позволи повече от 25 000 чуждестранни бойци на ИД да преминат от Турция към Сирия и Ирак, за да се присъединят към терористичната организация, сочи неотдавнашен доклад на Центъра за борба срещу тероризма при Военната академия на САЩ. Турските разузнавателни и правоохранителни органи са имали строги заповеди да не се намесват в придвижването на чуждестранни бойци до 2016 г. В действителност, в някои случаи чуждестранни бойци са били придружавани от служители на турското разузнаване.

- На различни салафистки джихадистки терористични групи, включително филиали на "Ал Кайда" и ИД, или са били предавани оръжие и експлозиви от някои елементи на турската държава, или им е било позволявано открито да извършват своите операции по осигуряване на въоръжение и логистична подкрепа за подпомагане в рамките на и през Турция. Например на 19 януари, 2014 три камиона, управлявани от турската Национална разузнавателна служба (MIT), натоварени със скрити оръжия под кутии с лекарства, са били спрени на магистралата за Адана, разкривайки продължаващото прехвърляне на оръжия и експлозиви за терористите в Сирия.

- Турция е била основен доставчик на оръжия и взривни материали за ИД според доклада от декември 2016 г. на Проучване на въоръженията при конфликти(CAR), научноизследователска организация, финансирана от Европейския съюз за идентифициране и проследяване на веригата на доставки на конвенционални оръжия за ИД. "Констатации на CAR продължават да трупат доказателства, че ИД ръководи основна мрежа за снабдяване в Турция и има директна линия на доставките от Турция, през Сирия, в района на Мосул," съобщават от CAR.

- Като бивш шеф на полицията за борба с тероризма в Турция през 2013 г., аз лично съм свидетел, че болниците в цяла Югоизточна Турция отваряха вратите си за всеки ранен боец на ИД ​и го лекуваха безплатно, често под закрилата на турската полиция. Докато бях началник, аз бях наредил да се гарантира сигурността на ранените бойци - и те бяха толкова много, че не успях да намеря достатъчно служители. Лично аз отговарях за детайлите по сигурността по заповед на областния управител. В действителност, след въздушен удар, дясната ръка на Абу Бакр ал Багдади и шест други бойци са били лекувани през август 2014 г. в частна болница в Шанлъурфа. Турското правителство плати сметките в болницата, споделиха ми лекари от лечебното заведение.

Светът научи чрез хакнати имейли на Берат Албайрак, турския министър на енергетиката и природните ресурси и зет на Ердоган, че той непрекъснато купува петрол от ИД през Powertrans, неговата компания за незаконна търговия на горива. Неговите покупки предоставяли на терористичната организация стабилен доход от 3 млн. долара на ден в разгара на производството на петрол от ИД - и така терористичната мрежа се сдобила със стотици милиони долари, за да финансира дейността си.

Ердоган освободи от задържане под стража при два отделни случая повече от 200 закоравели терористи, за да получат отстъпки от ИД. Общо 201 бойци на ИД, които са пребивавали в Турция, са били арестувани от турската полиция с основната цел да бъдат изтъргувани за турски служители, държани като заложници от ИД в Ирак, или за да получат освобождаването на турски войници, блокирани и обградени от бойци на ИД в Сирия.

За да постигне освобождаването на 49 турски консулски служители, отвлечени от ИД след превземането на турско консулство в 11 юни 2014г., турската полиция арестува повече от 100 членове на ИД, намиращи се на турска територия, и ги предложи на ИД като размяна на затворници на 20 септември 2014 г.

Втората размяна се е случила по време на операцията около гробницата Сюлейман Шах на 22 февруари 2015 г. в гр. Сарин в провинция Алепо. В тази операция Турция върна 98 членове на ИД на терористичната организация, за да може да бъде преместена гробницата. Тревожната част от този обмен е фактът, че турската държава върна на ИД няколко добре известни и опитни чуждестранни екстремисти, включително някои, които са имали "червени бележки", което означава, заповеди за арест от Интерпол. Например, Ахмед Диини, холандски гражданин от сомалийски произход, който е издирван от американските власти по обвинения в тероризъм, беше предадена на ИД на 20 септември 2014г., въпреки че правителството на САЩ искаше Турция да го екстрадира обратно в САЩ за съдебен процес. По същия начин един от лидерите на ИД Мохамед Махмуд, известен като Абу Осама ал-Гариб, австрийски гражданин, беше сред терористите, които са били предадени на ИД. Махмуд продължи да командва големи отреди от терористи на ИД в Сирия и се твърди, че те са избили стотици хора.

ИД свободно действа в Турция в продължение на години, без да се сблъсква с антитерористични операции. След като през 2013 г. се появиха сензационните скандали за корупция, в която излиза, че е замесен и Билал, синът на Ердоган, президентът прекрати всички текущи антитерористични операции срещу ИД, "Ал Кайда" и нейните разклонения. През 2104 и 2015 г. турската полиция пропусна да проведе каквито и да било планирани антитерористични операции в Турция, насочени срещу тези терористични организации. Оказа се, че полицията е разбрала, че ИД и други джихадистки групи са недосегаеми. Цялата нация беше известена на 15 януари 2014 г., когато шефовете на полицията и прокурорите от Ван, град в източната част на Турция, се опитаха да пресекат контрабандата на оръжие от Турция за Сирия - но вместо това самите те бяха незабавно уволнени и арестувани.

Докато преди 10 години всички турски партии бяха на твърда линия срещу радикалния, политически ислям, Партията на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР) през последните години започна да хвали муджахидините като борци за свобода, което оправдава присъствието им на турска територия. A проучването през 2015 г. на Pew Research Center потвърди тази тенденция като съобщи, че приблизително 7 милиона турци са благосклонни към ИД.

Журналисти и учени сочат ислямистката реторика на придворните на президента и на ПСР медийни платформи като причина за радикализирането на много турци, тенденция, илюстрирана от ужасяващото убийството на руския посланик в Анкара пред камерите от полицай на 19 декември 2016 г.

ИД в днешния Турция се радва на умопомрачителни привилегии: Тя отвори четири училища в центъра на Анкара, поддържа центрове за обучение и лагери в Истанбул, и контролира стотици убежища и терористични клетки в цялата страна.

Ердоган и неговото правителство систематично, на драго сърце, и в повечето случаи открито, подкрепят салафистките терористичните организации, което е документирано от турски независими медии (преди правителството да ги затвори) и европейски новинарски организации.

Мрачният резултат от тази подкрепа е, че ИД се превърна в чудовищна машина за убиване за един много кратък период от време, при което загинаха хиляди мъже, жени и деца включително. Дори още по-зле, бяха извършени зверства, невиждани от Втората световна война: Мъжете и жените бяха обезглавявани или убивани, или изгаряни, измъчвани, изнасилвани и принуждавани да напускат Ирак и Сирия заради ИД. Ръцете на Ердоган са окървавени с кръвта на невинни хора - в действителност, повече, отколкото на редовите бойци от ИД, защото зверствата са били възможни пред очите му, без той да обръща внимание.

По всеки юридическо стандарт Ердоган си е спечелил етикета на "терорист". Той е извършил престъпления срещу човечеството, което се определя като "преднамерено действие, обикновено като част от системна кампания, която причинява на човешко страдание или смърт в голям мащаб." Римският статут предвижда Международният наказателен съд в Хага (Холандия ) да има юрисдикция над престъпления срещу човечеството. Ердоган трябва да бъде съден от Международния наказателен съд за престъпленията си. От това следва, че трябва да има незабавна забрана за полети за Ердоган и неговите съратници, ограничаване на тяхното международно движение. Трябва да бъдат въведени санкции срещу неговото правителство, както и трябва да бъдат незабавно замразени авоарите на Ердоган. 

Автор на коментара във в. "Вашингтон таймс" е Ахмет Яйла, професор по право и общество в университета Джордж Мейсън. Той е служил като началник на турската полиция за борбата с тероризма и оперативните звена в Шанлъурфа между 2010 и 2013 г. Той е съавтор на новото издание на книгата "Дезетьори от ИД: История отвътре на терористичния халифат".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама