Двама млади ентусиасти: Да се засади дърво е много добро дело

09:49, 09 апр 17 25 1163 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Вчера млади ентусиасти посадиха 20 дръвчета в парк "Военна академия". Паралелно с това още 70 дръвчета бяха засадени и в столичния "Южен парк". Главните виновници за това станаха представителите на Ротаракт клуб - София, които искат да подобрят условията за живот в столицата.

Екипът на Topnovini.bg, който също се включи в прекрасната инициатива, разговаря с двама от главните участници на  Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев - Ралица Диканска и Васил Егов. Ралица в момента  изучава архитектура, докато Васко съвсем скоро ще стане строителен инженер, завършвайки  специалността "Строителство на сгради и съоръжения". Освен ученето и  двамата от няколко години са се захванали много сериозно с благородната инициатива, чрез която искат да направят града, в който живеят, по-зелен и по-чист. Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев дава начало на зелената идея през 2012 година, когато съвместно с други 3 клуба от София засаждат 4 брези в столична градина. Постепенно инициативата набира скорост и в момента проектът вече е обхванал всички Ротаракт клубове на територията на страната, като всяка година се засаждат все повече и повече дръвчета.

Ето какво споделиха Ралица и Васко за причините, които са ги подтикнали, всяка година да засаждат дръвчета по столичните паркове.  

Разкажете малко повече за тази инициатива. 

- Ние представляваме един от клубове на младежката програма на Ротари Интернешънъл, която е най-голямата хуманитарна организация в света. И Греен уик е проект, който цели подобряването на условията в градска среда, за изчистване на замърсения въздух. Въобще това да се засади едно дърво е много добро дело, което може да направи човек. А само тази година ни засаждаме цели 90 дръвчета.

Вие сте водени от чист ентусиазъм? Кой ви помага, за да осъществите това начинание?

- Първото е висшата и идеалната цел. Ние искаме да помогнем, за да имаме всички, едно по-добро място да живеене. Най-напред го правим от любов към природата, а спонсорите само ни помагат, но те са нещо последващо. Ротари е неправителствена организация и няма никакви печалби в нея. Ние не получаваме нещо за нас. Всичко се влага в самия проект. Нашите спонсори помагат с набавянето на дръвчетата. Но ние сме тук от любов към природата и затова не получаваме никакви финансови стимули.

Тази година колко дръвчета ще засеете в София?

- Тази година ще засеем общо 90 дръвчета. 20 тук - в парк "Военна академия", и още 70 в Южния парк.

Кога ще бъде следващата ви инициатива?

- Следващата ни инициатива ще бъде догодина. Това е шестото издание на Green Week Project и инициативата все повече и по вече се разраства. Тази година за първи път садим на две различни места. Надяваме се догодина да се съберат още повече доброволци, още повече ентусиасти, за да направим още по-голям и по-мащабен проект.

Как си взаимодействате с общината?

- Прекрасно. Вече само им се обаждаме по телефона, за да получим нужното разрешение за садене на дръвчета. В самото начало, докато разберат, че сме коректни, беше малко по-трудно, но сега вече всичко става по-лесно.  От общината в Южния парк дори ни раздадоха почвени смеси, с които по-лесно да се прихванат дръвчетата.

А защо е било трудно в началото да получавате разрешение за садене?

- Защото тогава от общината не ни познаваха. Все пак те не знаят дали няма да посадим някое болно дръвче. Но постепенно, с годините, координацията стана изключително лесна. Освен това дръвчетата, които садим, са много издръжливи и почти всички се прихващат без проблеми. Това ни създаде още по-високо ниво на доверие между нас и общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама