Аврамопулос отмени граничните проверки

10:19, 09 апр 17 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само ден след като започна изпълнението на решението на Европейския парламент /ЕП/ за системен контрол в Шенгенската зона то бе отменено временно от европейския комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде БГНЕС.

Причината за отмяната са огромните опашки и хаоса по границите. Според световните агенции то е взето след като Аврамопулос е бил запознат с възникналите проблеми.

"Взехме решение за временно спиране на изпълнението на директивата във вътрешните граници спрямо Словения и Унгария и проверката на гражданите от Европейското икономическо пространство и Швейцарската конфедерация", се казва в съобщението.

Решението на ЕП влезе в сила преди два дни и предвиждаше засилен системен контрол във вътрешните граници на ЕС между Хърватия, Словения и Унгария. Проверките се отнасяха както за граждани от трети страни, така и за гражданите от Европейската икономическа зона и за тези от Швейцария.

През вчерашния ден се образуваха огромни опашки по границите на тези държави въпреки включването на пълния човешки и технически ресурс на Словения, Хърватия и Унгария.

Решението имаше и своя отзвук в България, където превозвачите се заканиха да блокират границата след хаоса и километричните опашки по граничните пунктове с Гърция.

Решението за строгите мерки беше одобрено от Европейския съвет преди един месец. До въвеждането им се стигна след атаките във Франция и Германия, от които се видя, че терористите са се движели свободно на Шенгенска територия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама