Франция затваря най-старата си ядрена централа

14:15, 09 апр 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френското правителство публикува указ за закриване на най-старата атомна електроцентрала в страната. Той е видим в Официален вестник, където се пускат и всички решения на правителството, предаде БГНЕС.

В съобщението се посочват условията за закриването на АЕЦ „Фесенхайм“ в източната част на страната, в близост до границата с югозападна Германия.

Централата ще прекрати дейността си, когато заработи строящият се в момента нов реактор във „Фламанвил“ в Северозападна Франция. Планирано е това да се случи през 2019 г.

Затварянето на най-старото такова съоръжение е част от плана за съкращаване зависимостта на страната от атомна енергия. Тази стъпка бе обещана още по време на предизборната кампания на Франсоа Оланд през 2012 г., чийто мандат изтича през следващия месец.

Междувременно правителството ще се фокусира и върху добива на енергия от възобновяеми източници.

АЕЦ „Фесенхайм“ е в експлоатация от 1977 г. и се намира на сеизмичен разлом около 100 километра южно от град Страсбург и на около 25 км югозападно от германския град Фрайбург.

Закриването й е водеща тема за редица френски, немски и швейцарски природозащитници в продължение на години.

Консервативната опозиция обаче не приема новата програма, твърдейки, че ядрената индустрия на Франция е гарант за енергийна независимост и евтина електроенергия. Тази стъпка притеснява и профсъюзите, тъй като затварянето на централата ще остави без работа близо 2000 души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама