Световната здравна организация бележи напредък в борбата с редките тропически болести

07:22, 19 апр 17 / Свят 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безпрецедентен прогрес в борбата с с редките тропически болести, които засягат повече от 1 милиард души по целия свят, се наблюдава през последните години. Според четвъртия доклад на Световната здравна организация за тези болести, напредъкът е главно в Африка и Азия. Документът бе публикуван в сряда в Женева и цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

"СЗО наблюдава рекорден напредък срещу древни бичове като сънната болест или слонската болест”, съобщи д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО, добавяйки, че "през последните 10 години, милиони хора са избегнали трайни увреждания или бедност, чрез едно от най-ефективните глобални партньорства на съвременното обществено здраве”.

От своя страна Бил Гейтс, съоснователят на „Майкрософт” (Microsoft) и най-големият донор в борбата срещу тропическите болести, заяви в Женева, че "много от нещата са се получили (...) и това е наистина една история за чудесен напредък".

Тези редки заболявания, известни още като „пренебрегваните тропически болести”, са 19 на брой и "ослепяват, осакатяват и обезобразяват стотици милиони хора в гетата" и в най-бедните райони на планетата, според СЗО.

В доклада на СЗО за 2017 се отбелязва, че само през 2015 г. един милиард души са лекувани от поне една от тези болести.

Профилактика на лимфедемата или нейната най-тежка фоpма – лимфедиазата (наричана още cлонcка болест), са провели 556 милиона души.

Това е инфекция, предавана от комари и причинява ненормално подуване на крайниците и гениталиите.

От друга страна в доклада се отбелязва, че 62% от засегнатите от онхоцеркозата, известна още като речна слепота или заболяване на Роблес, са преминали лечение. Те са над 114 млн души.

Броят на случаите на „сънна болест” е едва 3 хиляди през 2015 година. Това число е доста по-малко от 37-хилядите нови случая, регистрирани само през 1999 г.

Заболяването е фатално в почти 100% при липса на диагноза и бързо лечение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама