Шанхай пред нови автопремиери и китайски предизвикателства

08:20, 19 апр 17 / Свят 25 200 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Автомобилното изложение в Шанхай отвори врати в днес. Това съобщи АФП. Форумът събира стотици изложители, които искат да се възползват от тази витрина към най-големия световен пазар. Но става все по-трудно за чуждестранните автопроизводители, изправени пред очакваните по-ниски продажби и пред възхода на местните марки.

Събитието се организира на всеки две години в икономическата столица на Китай, редуваща се с Пекин. То илюстрира важността на китайския пазар, който за едно поколение стигна от нула до една четвърт от глобалните продажби. Около 24,38 милиона леки автомобила са продадени в Китай през 2016 г., бележейки ефектен ръст от 15%.

Това увеличение се дължи до голяма степен и на отстъпка в ДДС, разрешена в края на 2015 г., която можеше да се използва за купуване на малолитражните автомобили, припомнят от „Фолксваген”. Но картината тази година няма да е толкова розова: "данъчното облекчение е намалено наполовина в началото на януари (...) Логично е, това да има отражение през първите месеци на 2017".

Въпреки това, твърдят производители, пазарът в Китай запазва огромен потенциал за растеж: ако крайбрежните градове са наситени, вътрешността преживява бърза урбанизация, която увеличава продажбите и ако в Китай се падат около 120 автомобила на 1000 души, в Европа те са 600 на 1000.

Западните компании ще приспособяват своите оферти: много от производителите са запазили за Шанхай световни премиери, насочена към съблазняване на китайците. Електрически и хибридни автомобили също ще бъдат на подиума, а и Пекин възнамерява да наложи на всички производители, като се започне от следващата година, амбициозна квота за чисти превозни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама