Държавният департамент ще преразгледа облекчението на иранските санкции

09:02, 19 апр 17 / Свят 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че е съобщил на Конгреса намеренията си да направи повторна оценка на това дали облекченията на иранските санкции в рамките на ядреното споразумение от 2015 г. са в интерес на американската държавна сигурност, съобщи АФП.

Съобщението идва на фона на съобщения от Белия дом, че Техеран спазва ангажиментите си в рамките на сделката, която беше сключена по времето на бившия американски държавен глава Барак Обама. Оценката се представя на Конгреса на всеки 90 дни и последната е първа при новата администрация.

„Иран остава водеща държава спонсор на терора чрез много платформи и методи“, посочва Тилърсън в писмо до председателя на камарата на представителите Пол Раян. По думите му президентът Доналд Тръмп е назначил водено от Съвета за национална сигурност вътрешно преразглеждане на споразумението от 2015 г. То трябва да установи дали отмяната на някои санкции срещу Иран са в интерес на националната сигурност.

В рамките на сделката Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма, в замяна на което международната общност в лицето на групата „5+1“ (Великобритания, САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия) вдигна по-голяма част от санкциите срещу страната.

Тръмп многократно е отправял критики към споразумението, като в интервю през януари дори го нарече „най-лошата сделка, която някога е сключвана“. Тогава обаче той отказа да каже дали планира да иска предоговаряне, както многократно заявяваше по време на предизборната си кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама