Русия и Израел разговарят за статута на Йерусалим

14:07, 19 апр 17 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посланикът на Русия в Израел Александър Шеин се очаква да се срещне в близките дни с висши служители на израелското МВнР, за да обсъдят значението на руското изненадващо съобщение по-рано този месец , за признаването на Западен Йерусалим като столица на еврейската държава, информира в. "Джерусалем пост". Това съобщи БГНЕС. 

Очаква се Шеин да каже на своите събеседници, че Москва вече признава Западен Йерусалим като столица на Израел и че Москва очаква Източен Йерусалим да бъде столица на палестинската държава в резултат на бъдещо споразумение. Въпреки че Русия е първата страна в света, признала западен Йерусалим като израелска столица, това не означава, че тя ще премести посолството си от Тел Авив.

Позицията на Москва е, че дори и с това признание, Русия продължава да зачита Резолюция №478 на Съвета за сигурност на ООН от 1980 г., атакуваща Израел за приемане на закон за обявяването на обединения Йерусалим за столица, и призоваваща всички страни да изместят техните посолства извън града.

Досега стъпката на Москва е предизвикала само приглушена реакция от страна на арабския свят, въпреки че много арабски държави предупредиха президента на САЩ Доналд Тръмп, че ако той извършва обещанието от своята кампания да се премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим - което би било равносилно на признаване най-малко на Запад Йерусалим като столица на Израел - ще има риск от избухване на насилие, не само в Йерусалим, но и в целия мюсюлмански свят.

Такава реакция не последва след руския ход, като едно от обясненията е, че руснаците направиха нещо, което Тръмп и думите му по време на кампанията не направиха - Москва заедно с признаването на Западен Йерусалим изрази позицията, че очаква Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата палестинска държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама