В Шуменската крепост оживяха съдбовни моменти от историята

14:46, 19 апр 17 / Култура 25 895 Шрифт:
Автор: Росица Стайкова

Регионалният исторически музей в Шумен чества 60 години от началото на редовните археологически проучвания на Шуменската крепост и 100 години от рождението на видния археолог и дългогодишен проучвател на крепостта – ст.н.с. Вера Антонова.

Точно на това място, в цитаделата на крепостта, оживяха днес съдбовни моменти от българската история чрез възстановката  на епизоди от „Посрещане на цар Иван Шишман“, така както гласи „Шишмановия” (Шуменски) надпис от края на ХIV век. Участници от СНЦ „Крумъ Страшний“ в Шумен и историци от регионалния музей изпълниха сцените сред руините на крепостта, което се прави за първи път.

Днес гостите на резервата отдадоха заслужена почит на шуменския археолог пред паметника на Вера Антонова. Там бяха поднесени венци и цветя от зам.-областния управител Живко Жечев, зам.- кмета Найден Косев, представители на културни институции и граждани. Пред паметника слово за двете годишнини изнесе гл. асистент Бета Хараланова, научен секретар в регионалния музей.

Шуменци отдадоха почит пред паметника на Вера Антонова. 

За честването в Шумен пристигна синът на Вера Антонова – проф. дфн Антон Антонов от Института за ядрени изследвания в София. На него се падна честта да открие серията от доклади след проведената Кръгла маса на тема „Средновековие“.

 

Лектори бяха проф. дин Станислав Станилов и доц. Д-р Дочка Аладжова от Националния археологически институт с музей при БАН, проф. д-р Стоян Витлянов от Шуменския университет, проф. дин Казимир Попконстантинов, доц. д-р Стела Дончева от Националния археологически институт и дългогодишните проучватели д-р Тодор Балабанов и д-р Радослав Василев. В научните презентации участваха и уредници Тихомир Тихов и д-р Гергана Илиева от отделите по Средновековна археология.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама