Франс прес: България обещава правителство без „краен” национализъм

15:46, 19 апр 17 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българските консерватори от ГЕРБ, които спечелиха изборите в края на март и са на път да съставят правителство заедно с националистите, обещаха да забранят всякаква „крайна форма” на национализъм. Това се казва в кореспонденция на Франс прес от София, предаде БГНЕС.

„Няма да се толерира никаква форма на краен национализъм. Нашите намерения са в съответствие с европейските изисквания”, заяви на първото заседание на новия български парламент консервативният депутат Цветан Цветанов, който отговаря за преговорите по формиране на правителство.

Консервативният лидер Бойко Борисов неотдавна сключи безпрецедентно споразумение за трети мандат като ръководител на изпълнителната власт с коалиция от националистически партии, които ползват враждебна реторика към чужденците и националните малцинства.

Националистите, част от които е екстремистката партия „Атака”, демонстрират враждебност към значителното турско малцинство, ромите, имигрантите и хомосексуалистите. Проруски настроени, те обаче изразиха подкрепа за членството на България в ЕС, отбелязва Франс прес.

В страната с крехки мнозинства, където Бойко Борисов вече на два пъти подава оставка като министър-председател, анализаторите предвиждат поне година и половина стабилност, защото всички партии искат първото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 да протече гладко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама