По проект подобриха базата в седем детски градини в Каварна

08:04, 25 апр 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заключителна пресконференция по проект „Шанс за всяко дете” се проведе в Каварна. Той се реализира по проект „Деца и младежи в риск”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Продължителността му е 34 месеца, а стойността е 224 854 евро, съобщиха от общинската администрация. Основната цел на програма „Деца и младежи в риск” е подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск на територията на община Каварна. С помощта на програмата се отделиха средства за децата от седемте детски градини на територията на Община Каварна - ДГ „Детелина”-гр. Каварна, ДГ ”Радост” гр. Каварна, ДГ ”Здравец”- гр. Каварна, ДГ „Слънце”-с. Септемврийци, ДГ „Дъга”-с. Вранино, ДГ ”Калинка” с. Раковски, ДГ „Калиакра”-с. Българево. 

Обучени бяха двама ромски медиатори, които подпомагаха процеса на приобщаване и адаптиране на уязвимите деца. Те бяха връзката между децата, родителите и образователната система. Бяха създадени 7 фокус-групи - по една за всяко детско заведение, които включваха родители, педагогически персонал, местни организации, местната администрация, медиатори и др.Всички детски заведения получиха разнообразни костюми -български народни носии, ромски костюми, костюми за руски танц, моряшки костюми, костюми за испански танц. Костюмите ще помогнат на детските градини да участват в различни празници и мероприятия. 

Извършени бяха СМР дейности, като бяха монтирани люлки, пързалки, къщички за игра на вън, бяха подобрени пясъчниците в детските градини. 
Закупени бяха дидактични материали и оборудване за всички седем детски градини в Община Каварна, необходими за нормалното провеждане на заниманията на децата и техния престой в детските заведения. С доставените интерактивни дъски, компютри, дидактични игри, табли, флип чарт, маси и столове децата могат да придобиват знания и умения в различни области. 
Бяха закупени материали за разделно събиране на отпадъци и материали за градина. 

В детските градини бяха проведени пролетни карнавали, като за децата беше организирана програма с водещ аниматор, който ги забавляваше с танци, песни и гатанки, а самите деца бяха преобразени като любими герои. Също така по проекта бяха организирани и различни празници- 8-април –Международен ден на ромите, 24-май-Ден на славянската писменост и култура, 1-ви юни- Денят на детето. 

Гостуваха куклени театри, музикални и театрални спектакли. Проведоха се и карнавали с развлекателна цел. Децата участваха в различни игри, имаше много изненади с голям интерес и с удоволствие участваха в тях. Най-вълнуващия за тях момент бе Приказния карнавал- организаторите бяха украсили залата с балони, клоун весели децата, танци и много хумор. 

В рамките на изпълнението на проекта бяха проведени две работни посещения в гр. Осло Норвегия. Целта беше да се насърчи взаимодействието между българските и норвежките институции, да се повишат знанията и разбирането на българските експерти в предоставянето на социални образователни услуги на уязвими деца. 
Беше отпечатан наръчник „В полза на родителя” с информация и резултати от проведено сред родителите и проучените норвежки практики за взаимодействие родители- деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама