Площадка за компостиране на биоотпадъци ще заработи в Търговище

08:55, 25 апр 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три площадки за третиране и оползотворяване на отпадъци ще бъдат разкрити в Търговище. От месец май започва работа тази за компостиране на растителни и други биоотпадъци, информираха от пресцентъра на местната администрация.

За обезпечаване на дейността й кметът на Търговище д-р Дарин Димитров предлага на общинските съветници да бъдат направени промени в бюджета, с прехвърляне на 45 000 лв. към дейността. На сесията на Общинския съвет тази седмица ще бъде разгледано и искането за увеличаване числеността на персонала на местна дейност „Управление на дейностите по отпадъците” при Общинско предприятие БКС с 3 бройки.

Площадката за компостиране на растителни отпадъци е изградена в близост до Пречиствателната станция за отпадни води. Разположена е на площ от 5 000 кв. м. В изграждането й са вложени над 1 млн. лв. Миналата седмица тя премина през Комисия за приемане на обекта и всеки момент се очаква да бъде издаден документ за въвеждане в експлоатация.

Община Търговище закупи и първите 150 контейнера за разделно събиране на биоотпадъци. Те са с кафяв цвят и ще бъдат разположени в града, а по-късно поетапно ще бъдат снабдени и  селата от общината.

С пускането в действие на площадката ще се намали количеството на  отпадъците, които отиват на депото, което е пред изчерпване на капацитета, категорични а от общинската администрация. От там допълниха, че е планирано е в съседство с новото съоръжение да бъдат изградени и други две площадки - за строителни и едрогабаритни отпадъци.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама