Сюлейман Гьокче: Да наречеш Ердоган диктатор е абсолютна глупост

09:06, 25 апр 17 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция не се намества и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава. Тези твърдения са неосновани, неверни и изкривяващи фактите.

Това заяви пред Нова телевизия турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Според него проведения преди седмица референдум в Турция е бил успешен и той не е съгласен с критиките, че е бил нечестен.

Запитан за смъртното наказание, което южната ни съседка се кани да върне, Гьокче отговори с въпроси: Смъртното наказание притеснява или интересува България? Според посланика би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. „В посоката, в която върви тази политическа риторика, в начина, по който се говори с предразсъдъци – да наречеш един демократично избран лидер диктатор е абсолютна глупост”, заяви посланик Гьокче.

Посланикът каза, че няма да се намесва в политически изказвания и да дава отговор на думите на президента Румен Радев, че „България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват демокрация”.

Не е работа на един посланик да дава отговори на президенти, тоест няма да правя и опит да отговарям, каза още той и заяви: „Турция не се намества и не влияе на вътрешните работи на която и да е държава, казвам това за протокола. Тези твърдения са неосновани, неверни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризъм и се надявам никога да не разбира. За съжаление Турция има голям опит и страда от тероризма”.

Сюлейман Гьокче сравни изказванията от рода на „че Турция е враг, че Турция се намества във вътрешните работи на България”, като заглавия от в."Работническо дело".

Запитан какви въпроси би поставил пред бъдещия министър-председател на България Гьокче заяви, че би поискал да демонстрира лидерство за доброто на двустранните отношения. „Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни и това на всеки му е ясно много добре. България е прекрасна държава, оценяваме и подкрепяме просперитета и стабилността на вашата държава. Проблемът е цялото това замърсяване и заразяване с негативизъм и разговори, които водят в негативизма и това е станало национално хоби”.

Според посланика приказките от рода на „даването на толкова власт на Ердоган и т.н.” са абсолютна безсмислица.

Сюлейман Гьокче заяви, че не е истина, че журналисти са преследвани в Турция. Един журналист няма, който да е арестуван в Турция заради това, че тя или той упражнява журналистическата си професия, каза посланикът и даде пример, че по време на референдума има 4 големи вестника в Турция, 3 от тези вестника бяха жестоко против президента Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама