С шествие в Пловдив почетоха жертвите в арменския геноцид преди 102 г.

10:54, 25 апр 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Годишнината от трагичните събития, разиграли се през миналия век на територията на Османската империя по традиция се отбелязва в Пловдив. Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271  арменски мъже, жени и деца, а много други са изселени.

Шествието потегли от Градската (Дондуковата) градина и бе поведено от духовния водач на арменците отец Храч Мурадян. Хората развяха знамената на Армения и България, както и плакати, осъждащи геноцида. Към шествието се включиха зам.- кметът Георги Титюков и общинските съветници Едуард Сарафян и Николай Бухалов. Голяма част от участниците в проявата бяха облечени в тениски с незабравки и надпис „Помня и изисквам“. Шествието премина през ул.“Хр. Г. Данов“ и по цялата Главна улица, спря на пл.“Централен“ пред  Военния клуб, където прерасна в митинг.

„Това е панихида по повод опита на османския вандализъм да срази християнския дух. Спрямо арменското население бе приложена целенасочена политика на унищожение с цел пълното заличаване на арменското присъствие по земите на империята. Бяха избити беззащитни, невинни деца, жени и старци. Непризнаването и ненаказването на подобен акт срещу човечеството е един от  най-непонятните парадокси на нашия цивилизован век“, заяви в словото си д-р Енчев и бе аплодиран бурно от присъстващите. 

Арменската общност настоя за официално признание от страна на Турция за геноцида от 1915 г., който беше наречен нечувано престъпление. „Само приемайки и признавайки геноцида над арменците Турция ще покаже на света, че наистина иска за бъде нова държава с нов, европейски облик,“ се казва в декларация, която бе прочетена от трибуната.  Документът ще бъде изпратен до генералното консулство на Турция в Пловдив. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама