Музиканти от 6 страни ще участват в Международния конкурс “ Панчо Владигеров”

11:45, 25 апр 17 / Култура 25 646 Шрифт:
Автор: Веска Йотова

Музиканти от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония и Тайван ще вземат участие в тазгодишния Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров”. Това каза днес Диана Дечева, председател на Фондация „Панчо Владигеров"  на брифинг в Общината.

Документи за участие са подали общо 36 пианисти и цигулари. 17 от тях за специалност пиано и 19 за цигулка.

Най-малката участничка тази година е 10-годишната цигуларка Баде Даштан от Турция.

Община Шумен е финансирала конкурса с 55 хил.лв., поясни Дияна Дечева. Наградният фонд е подпомогнат със средства от МОН в размер на 19 хил.лв.

Инициативата е подкрепена и от шуменските фирми Алкомет АД , Ал и Ко, Телепол, Булмаг и М 3 Communication Group и други.

Специални гости на тазгодишната изява ще бъдат Панчо Владигеров – младши, проф. Борислава Танева - зам.ректор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ и проф. Д-р Юлиян Куюмджиев – зам.председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Конкурсът подкрепят и  културните институции в нашия град: Симфоничен оркестър с диригент Станислав Ушев, Народно читалище „Добри Войников“, Школа по изкуствата „Анастас Стоянов“, Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ и Регионален исторически музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама