Д-р Румен Генов, депутат от ГЕРБ: Ще търся разрешение на регионалните проблеми в здравеопазването

13:07, 25 апр 17 25 747 Шрифт:
Автор:

„Задължително ще организирам срещи с колегите си от всички специалности. Ще отнасям техните предложения, препоръки и желания в Народното събрание, както и ще осъществявам обратна връзка с тях“, това заяви за Topnovini.bg депутатът от ГЕРБ д-р Румен Генов. Тъй като няма как да знам всички специфични проблеми в местните здравни структури ще разчитам на тези срещи. Точно по този начин ще става ясно и какви са регионалните проблеми в местните здравни структури и какво трябва да се отстоява и защитава, каза още народният представител.

Според него в последно време създаденият от медиите образ на българския медик е по-скоро негативен, отколкото образ на човек, носещ добродетели и имащ една от най-благородните професии. Това е нещо, което трябва много скоро да се промени. И тази професия да носи необходимото уважение и авторитет на тези, които я упражняват, убеден е той.

Народният представител смята, че проблемите в областта на здравеопазването са комплексни. И голяма част от тези проблеми се дължат на неправилно остойностяване на медицинските дейности и доста некоректни нормативи и стандарти. В резултат на това има предварително заложено предимство на определен вид медицински дейности. Така те стават по-предпочитани за медицинските специалисти и здравните заведения, отколкото други, които не са добре платени и изпълнението им носи на болничното заведение негатив, сподели наблюденията си депутатът.

„Естествено всичко това ще рефлектира с пълна сила върху пациентите, които поради тази причина не могат да получат необходимата здравна помощ. Като цяло обаче това носи и много сериозни системни последици“, анализира ситуацията д-р Генов.

Той съобщи за наложилата се тенденция през последните години някои медицински дейности да бъдат по-предпочитани, а в други – въобще да липсват желаещи да специализират лекари.

По думите му трябва да бъде премахната възможността, изборът на младия лекар, какво да специализира да зависи от това, дали специалността, която е избрал е доходоносна или не.

Като сериозен проблем депутатът определи недофинансирането на цялата здравна система.

Според него това произтича от финансовите възможности и моментното икономическо състояние на страната.

Колкото по-висок е икономическият ръст, толкова по-големи са възможностите на държавата да отделя пари за дофинансиране на здравеопазването, убеден е д-р Генов.

„Необходимо е час по-скоро да се създаде единна информационна система или електронно здравеопазване. Тогава би било възможно да се види движението на целия финансов ресурс и дали той се изразходва правомерно или има некоректно изтичане на средства“, твърди депутатът.

Все още липсват национални скринингови програми за много от социално-значимите заболявания, отбеляза той. И посочи, че липсват постоянно действащи програми за ранна диагностика и превенция на онкологични заболявания, които ако бъдат открити своевременно могат да бъдат излекувани напълно. Такива са рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка, рак на дебелото черво, рак на простатната жлеза.

По аналогичен начин стоят нещата и при сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания. И затова България е на едно от първите места по заболеваемост и смъртност при инсулти и инфаркти, смята народният представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама