Разбиха престъпна група рекетьорска група в Плевен

13:25, 25 апр 17 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на  ГДБОП  неутрализираха организирана  престъпна група, занимавала се с рекет  на територията на Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР . Операцията е реализирана под прякото ръководство на Специализираната прокуратура.

Към наказателна отговорност са привлечени петима мъже, участници в организираната престъпна група. От МВР все още не са оповестили имената на задържаните.

Както "Топновини" писа,  вчера части на Жандармерията стартираха акция срещу престъпна група, занимавала се с рекет на територията на Плевен. По неофициална информация това са трима плевенчани-небезизвестният Камен Балбузанов-Куката, Валентин Георгиев-Жълтия и трето лице.

6 месеца МВР наблюдавало криминалната група за изнудване и рекет от Плевен. Петима мъже са привлечени към наказателна отговорност, предаде БГНЕС.

Подробности по разследването оповестиха днес директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Наблюдението върху организираната група, занимавала с рекет, изнудване, палежи, побои и други престъпления на територията на Плевен, е започнало преди шест месеца, поясни Гешев. Според събраните данни, членовете на групата са изнудвали десетки хора да прехвърлят земите си и собственици на определени обекти, за да поемат охраната им. Операцията е реализирана след активна работа на служители на сектор БОП в Плевен, започнала от средата на миналата година. Направената от тях прецизна оценка позволи да се вземат предварителни мерки и да се планират всички детайли, обясни гл. комисар Ивайло Спиридонов. В хода на операцията двама от членовете на групата опитали да избягат и да се укрият, със скорост над 100 км единият ударил служебен автомобил, но след кратко преследване шофьорът бил задържан.

В резултат на предприетите професионални действия петима мъже са привлечени към наказателна отговорност. При обиски в колите и на адресите им са открити и иззети множество нотариални актове за прехвърляне на земя, което е ставало насилствено.

Главен комисар Ивайло Спиридонов призова пострадали от групата да съдействат на прокуратурата, въпреки страха. Той бе категоричен, че държавата има възможности да гарантира и защити свидетелите.

„Няма да позволим да съществуват такива регионални, криминални владения“, заяви категорично административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев . Той даде висока оценка на постигнатото професионално взаимодействие с ГДБОП и заяви, че аналогични операции ще продължат на територията на цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама