Изграждат център за растителна биология и биотехнология в Пловдив

14:04, 25 апр 17 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единственият български проект PlantaSYST, който е одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС, стартира работа в Пловдив днес. Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология.  Проектът ще получи финансиране от 15 мил. евро, с които планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология. Сред ключовите цели на центъра са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

Проектът получава подкрепата на Министерството на образованието и науката, което ще предостави финансиране в размер на 15 мил. евро като ангажимент към програмата. Центърът ще бъде построен в индустриална зона „Тракия“ на площ от 25 дка, предоставена от община Пловдив. В сградата ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама