Иракски Кюрдистан: Турските въздушни удари са неприемливи

14:15, 25 апр 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в автономния регион Иракски Кюрдистан заявиха, е турските въздушни удари, при които загинаха шестима души от кюрдските сили за сигурност, са неприемливи.

Въпреки това в изявление представител на въоръжените сили пешмерга в Иракски Кюрдистан казаха, че за инцидента трябва да бъде обвинявана Кюрдската работническа партия (ПКК), чиито приближени са били обект на атаката, предаде БГНЕС.

„Смъртта на бойци пешмерта заслужава съжаление и ударът по бойците пешмерга от турски военни самолети е неприемлив“, се казва в изявлението.

По-рано днес беше съобщено, че турски въздушни удари, насочени срещу местни въоръжени групи в Северен Ирак, отнеха живота на шестима души от кюрдските сили за сигурност.

„Шестима души бяха убити – петима от (въоръжените отряди) пешмерга и шестият от (местните разузнавателни сили) асаиш“, каза генерал-лейтенант Джабар Йавар, началник на военните отряди пешмерга.

По думите му турската атака най-вероятно е била насочена срещу язидски милиции, които са съюзени с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара и ЕС за терористична организация.

„Деветима други бяха ранени от въздушния удар срещу планините Синджар“, каза той, имайки предвид северозападния иракски регион, населен с представители на язидското малцинство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама