Над 16% от русенските ученици страдат от астма

15:04, 25 апр 17 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Зала 1 на Областна администрация Русе под председателството на Росен Миланов, заместник-областен управител, се проведе редовно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването. Информация за заседанието съобщават домакините от Областна администрация. 

Темите, „Анализ на здравословното състояние на децата и учениците за учебната 2015/2016 г. в област Русе“ и „Училище за родители“ – как да говорим с децата си на сексуални теми, са били представени от д-р Лазаров – експерт от Регионална здравна инспекция Русе. 

В анализа си той е акцентирал върху антропометричните  измервания на децата и учениците, тяхната физическа дееспособност, диспансерно наблюдение, регистрирани заболявания и аномалии при профилактичните прегледи. Посочено е, че в област Русе през учебната 2015/2016 г. 3,31% от учениците са освободени от час по физическо възпитание и спорт, което е 0,20% повече от предходната. Само 0,15% (30 ученика) са включени  в групи за лечебна физкултура. 

С най-голям дял от всички регистрирани заболявания при децата е астмата – 16,43%. На второ място са болестите на зрението – 10%, следвани от затлъстяванията – 3,25%. Като основни препоръки за по-доброто здравословно състояние на подрастващите са изведени повишаване на физическото натоварване в училищата, осигуряване на пълноценно и здравословно, разширяване обхвата на профилактичните прегледи и здравното образование. 

По втора точка от дневния ред „Училище за родители“ – как да говорим с децата си на сексуални теми, д-р Лазаров е представил моментите, на които е необходимо да се обърне внимание при сексуалното възпитание на подрастващите.

По инициатива на Петя Лазарова – експерт в Регионално управление по образование Русе, анализът за здравословното състояние на децата и учениците и материалите за половото образование ще бъдат предоставени на детските и учебни заведения за запознаване на родителите и педагогическите екипи с тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама