Учениците от Ценово показаха най-добри знания за оцеляване при бедствия и извънредни ситуации

15:11, 25 апр 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В актовата зала на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово се проведе общинското състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. В надпреварата се включиха представителни отбори от четирите учебни заведения. Информация за състезанията съобщават от местната администрация. 

Проявата е част от националното ученическо състезание, организирано от служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в партньорство с Министерството на образованието и Двореца на децата.

Ценово е първата община в Русенска област, в която се проведе ученическото състезание. „Момичетата и момчетата трябва да покажат знания и да демонстрират реакции за защита при бедствия. Участниците успешно представят възможности за превенция на риска, активна гражданска позиция и опазване на природната среда“, коментира в началото на надпреварата инспектор Красимир Митев от РД ПБЗН. Затова и въпросите бяха насочени за оказване на първа помощ и действия в извънредни ситуации, реакция при бедствия и гасене на пожари.

Участниците е трябвало да отговорят на 30 въпроса за срок от тридесет минути. Четиримата ученици от отбора на Ценово за поредна година се били фаворити в състезанието. Те са демонстрирали отлична теоретична подготовка при решаването на теста. Безапелационен първенец обаче е станала Албена Ангелова, която е спечелила максимален брой точки. На второ място са се класирали състезателите от училището в Новград. На трета позиция с еднакъв брой точки са останали учениците от Караманово и Долна Студена. 

„И четирите отбора показаха добра подготовка и готовност за действия в трудни и критични ситуации. Винаги трябва да сте готови за реакция, за да се действа организирано и без паника“, е коментирала Иванка Боянова – старши експерт „Образование и култура“ в общинската администрация. 

Победителите от всички общини в областта ще си дадат среща в Русе и ще премерят сили на областно ниво, като състезанието е насрочено за 4 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама