Путин и Порошенко тайно си бъбрят по телефона

11:46, 29 апр 17 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко продължават да говорят по телефона въпреки че на официално ниво двете страни ди разменят тежки обвинения, предаде БГНЕС.

Освен това Украйна официално обявява Русия за „държава агресор“. Информацията идва от източник на „Комерсант“ от Москва. Последният разговор между Путин и Порошенко се провел в първата половина на април и бил посветен на обстановката в Донбас. Разговорът продължил около 20 минути и бил по инициатива на украинската страна.

Както разказал източникът на „Комерсант“ разговорът бил „с уважителен и коректен тон“, а правителствените ръководители от време на време преминавали на „шегайджийско-ироничен тон“. „Президентите са принудени да се шегуват, за да не започнат да се обиждат и да си говорят рязко“, допълва изданието.

Не били постигнати конкретни договореност и единствените въпроси, по които двамата държавници проявили заинтересованост, били „някои хуманитарни аспекти“. Какви са били тези „аспекти“, разказал друг източник на вестника, но от Киев. Ставало дума за размяна на пленници, доставка на хранителни продукти, вода и електроенергия за населението на Донбас, а също и за изплащането на украинските пенсии на жителите на непризнатите от Киев републики. Петро Порошенко предупредил Путин, че ако Донбаската народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) не изплатят дълговете си за електроенергия, доставките от украинска територия ще бъдат прекратени. Впоследствие това се случи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама