Футболист от САЩ '94 е лице на Milan Junior Camp Бяла 2017

09:21, 01 май 17 / Спорт 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Героят от САЩ ’94, човекът, без чието виртуозно центриране Йордан Лечков не би отбелязал един от най-великите голове в историята не само на българския футбол, но и на световните първенства – Златко Янков, ще бъде официалното лице на MilanJunior Camp Бяла 2017. Първият камп на италианския гранд по родното Черноморие ще се проведе от 1 до 6 август в крайморското градче Бяла, като и тази година специалисти от академията на „росонерите“ ще подготвят деца на възраст между 5 и 17 години.

Златко Янков е име, което не се нуждае от представяне. Роденият на 7 юни 1966 година в Бургас дефанзивен полузащитник прави първи крачки в най-великата игра в местния „Нефтохимик“. Впоследствие кариерата му преминава през другия бургаски клуб – „Черноморец“, „Левски“, „Реал Валядолид“, отново „Левски“, германския „Юрдинген“ и турските „Бешикташ“, „Аданаспор“, „Ванспор“ и „Генчлербилиги“. Прекратява кариерата си през 2003-а като футболист на „Нафтекс“.

Янков е трикратен шампион на България с „Левски“ (1993, 1994 и 1995 г.), както и три пъти носител на Купата на страната със „сините“ (1991, 1992 и 1994 г.). На „Герена“ бургазлията записва 167 мача и 23 гола във всички турнири. В „А“ група пък има 240 мача и 26 гола. През 1998 г. вдига Купата на Турция с цветовете на „Бешикташ“.

Най-големия си успех вече настоящият треньор в школата на ФК „Черноморец 1919“ постига през лятото на 1994-та с националния отбор на България. Янков е неизменна част от титулярния състав на „трикольорите“, които достигат до историческото четвърто място на Мондиала в Щатите. Именно той е човекът, с чиято помощ Йордан Лечков реализира фамозен гол с плонж във вратата на Германия и прати България за първи и единствен път на полуфинал на световно първенство. Златко е част от състава на „лъвовете“ на Евро ’96 в Англия и Мондиал ’98 във Франция. С националната фланелка записва 80 мача и отбелязва 4 гола.

Записванията за първото издание на Milan Junior Camp по родното Черноморие вече започнаха, припомнят от общинската администрация в Бяла. От 1 до 6 август градът ще бъде домакин на събитието, което ще събере на едно място треньори от академията на седемкратния европейски клубен шампион и деца на възраст между 5 и 17 години, чиято любов към футбола ще им даде възможност да се докоснат до енигматичния тим от „Сан Сиро“.Децата ще имат редкия шанс да тренират цяла седмица под ръководството на висококвалифицирани специалисти от школата на „росонерите“, облечени изцяло в оригиналните цветове и екипировка на италианския гранд.

Някои от най-добрите деца не само ще изживеят незабравими шест дни на българското Черноморие, но и ще получат възможността да вземат участие във финалния Milan Junior Camp Day в Милано. Италианският екип треньори ще избере най-талантливите участници и ще им предостави уникалния шанс да посетят тренировъчната база „Casa Milan”, да изгледат на живо двубой на „росонерите“ на „Сан Сиро“, както и лично да се запознаят с някои от играчите на първия отбор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама