Символично палят "Сливенските огньове"

09:24, 01 май 17 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

50-то издание на Майските дни на култура "Сливенски огньове" започва тази вечер. От 20 часа на площад "Хаджи Димитър" ще се състои церемония по запалване на символния огън на празниците. Половин час по-късно, в 20.30 часа, на открита сцена ще пеят Павел и Венци Венц. 

"Решили сме тази година да поканим младите хора на нашия град. Насочили сме внимание към абитуриентите и тези, които предстои да напуснат нашия град. Очакваме от тях да определят своите най-достойни представители, с които, заедно с кмета Стефан Радев да запалят сливенските огньове", обяви заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова.

Част от събитията, които са включени в Майските дни на културата "Сливенски огньове": 

На 4 май ще се отбележат 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на акад. Методий Григоров - носител на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" и почетен гражданин на град Сливен. По този повод ще се състои концерт "Талантите на Сливен" на оперни певци, възпитаници на сливенската хорова школа. Събитието ще се проведе в зала "Сливен" от 19 часа.

На 6 май, в 10 часа, в град Кермен е 13-то издание на Фолклорния събор "Кермен".

На 10 май ще бъдат отбелязани 177 години от рождението на Хаджи Димитър. Проявите по случай годишнината ще се състоят в къща-музей "Хаджи Димитър". В 12 часа ще бъде представена постановката на Драматичен театър "Стефан Киров" - "Епопея на забравените". През целия ден музейният обект ще бъде отворен за посещения със свободен вход.

В дните 16-18 май е 21-ят Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". В него ще се включат седем чужди състава - от Грузия, Монголия, Полша, Словения, Сърбия, Украйна и Турция. Домакин тази година е състав "Веселие" при СУ "Хаджи Мина Пашов" в Сливен.

На 23 май по традиция ще бъде връчена наградата "Аргира Жечкова". Това ще стане на тържествена-вечер концерт в навечерието на празника на българската просвета и култура. В концерта на Симфоничния оркестър, който ще започне в 18 часа в "зала Сливен", ще участват Татяна Шиварова - сопран и Франческо Аникини - тенор. Диригент ще бъде Димитър Караминков.  
В същия ден, от 20 часа, на открита сцена на площад "Хаджи Димитър" ще се състои концерт на дует "Ритон".

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост -  24 май, ще бъде отбелязан със шествие от 11 часа, което ще тръгне от Градската градина, ще премине край НТС, по бул. „Цар Освободител” и ще стигне до площад „Хаджи Димитър”, където от 11.30 часа се организира празнична церемония. 
В 12 часа е предвидена среща на ръководството на Община Сливен с ученици, носители на награди от  национални и международни състезания и конкурси. В 12 часа на площад "Хаджи Димитър" ще има празничен концерт с участието на детски фолклорни колективи от Сливен, а в 20 часа е участието на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и Ана Мария Трайкова.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама