Дания вече не е член на Европол

09:30, 01 май 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дания излиза от Европол, но въпреки това ще продължи сътрудничеството с организацията под различна форма. В събота по време на срещата на върха на ЕС в Малта датската полицейска служба и европейската агенция подписаха специално споразумение, което дава на Копенхаген достъп до базата данни на Европол, какъвто имаше досега, предаде БГНЕС.

Ситуацията с излизането от организацията се дължи на това, че Европол променя своя статус и става наднационална структура на ЕС. Това не позволява на Дания да остане негова членка, тъй като през 1992 г. с влизането си в ЕС страната получи правото да не участва в общоевропейските политики, свързани с правото и вътрешната политика.

На референдум през декември 2015 г. датчаните отхвърлиха предложението на властите да променят този статут и така на практика се отказаха от това да останат в Европол.

„Подписаното споразумение е добро в краткосрочен план, въпреки че има риск от това, то да остарее заради навлизането на нови технологии“, заяви по-рано датският премиер Ларс Льоке Расмусен.

В рамките на договора датската полиция ще може да получава достъп до базата на Европол, след като изпрати запитване до представителството на службата в страната. Според експерти това ще промени малко неща в работата на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама