От днес водата във Варна става по-скъпа

10:24, 01 май 17 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-скъпа вода тече от днес от чешмите във Варна. Увеличението на цената за битовите потребители с 15,35% бе одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране след три работни срещи с представителите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД, при които са намалени първоначално заявените от дружеството цени за всяка от петте години в периода до 2021 г.

Решението е взето след извършен анализ на икономическата обосновка и на параметрите в бизнес плана на дружеството и след прилагане на ценообразуващия модел. 
Предвижданата цена за трите услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битови и приравнени към тях търговски, обществени и други потребители е 2,93 лв./куб.м. с ДДС. Досега цената беше 2, 54 лв.
Според КЕВР предлаганите цени на ВиК услугите за тези групи потребители са значително под нивото на социалната поносимост, която се изчислява на 4,06 лв./куб. м.

Поскъпването ще бъде отразено в сметките за юни. Увеличение на цената на ВиК услугите се предвижда и в следващите години – през 2018 г. варненци ще плащат по 2,95 лв. за кубик, през 2019 г. - 2,99 лв., през следващите две години – съответно по 3,01 и 3,02 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама