Депутати от БСП поведоха първомайското шествие в Бургас

14:03, 01 май 17 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди членове и симпатизанти на БСП отбелязаха тържествено 1-ви май - Ден на труда и на международната работническа солидарност, с митинг-шествие в Бургас. На събитието присъстваха четиримата народни представители на „БСП за България” от бургаската листа Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов.

 

Митингът се проведе под мотото „За справедливо заплащане на труда! За българското производство! За свободата на словото!” и бе поведено от музиканти с гайди и тъпан. Шествието започна от площад „Тройката”, премина по улица „Александровска”, след това по ул. „Богориди” и завърши на сцена „Охлюва” в Морската градина, където имаше и поздравителен концерт.

„БСП в цялата си история е подкрепяла правата на работниците. Тя се е борила и протестирала за повече права и по-високи възнаграждения, за по-добри условия на труд и винаги е била последователна в тези свои цели. Неслучайно и Парламентарната група на „БСП за България” в началото на 44-то Народно събрание започна инициатива и в Пленарна зала беше прието предложението за създаване на временна парламентарна комисия за разглеждане на случаите в България, където на цели трудови колективи не се изплащат възнаграждения от българските фирми” – заяви Николай Тишев.

Той добави, че тази комисия има за цел да преразгледа трудовото законодателство, Кодекса на труда, Кодекса на социалното осигуряване, Търговския закон и други нормативни актове, така че правата на работниците да бъдат по-защитени.

По думите му, това кореспондира напълно със законодателните промени, които омбудсманът Мая Манолова и КНСБ внесоха в Парламента срещу т. нар. съвременно робство, а именно дълготрайно задържане или въобще неплащане на български работници и служители от техните работодатели.

Социалистите не пропуснаха да разкритикуват новата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които ще съставят правителство.

Тодор Недялков от младежката организация на БСП – Бургас заяви, че и двете партии са предали оказаното им доверие, защото ГЕРБ са се отказали от обещанието да направят средната работна заплата 1500 лева, а патриотите - да направят минималната пенсия 300 лева. Затова сега ги очаквало наказание.

Тържествата завършиха с традиционно българско хоро, поведено от Николай Тишев.​

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама