Нов сектор за метаболитна брахитерапия в УМБАЛ „Св. Георги“

14:17, 01 май 17 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ вече се извършва метаболитна брахитерапия. Там се откриват три нови помещения, т. нар. „активни легла“, в които ще се провежда лъчелечение с радиофармацевтици на доброкачествени и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза. Терапията ще се прилага и при множествени костни метастази, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.

Новите „активни легла“ ще изолират настанените в тях от останалите пациенти. По време на всеки от сеансите медицински екип ще извършва видеонаблюдение и проследяване в реално време. Изолирането е необходимо, защото пациентите приемат радиоактивни препарати – радиофармацевтици. Последните представляват комбинация от радиоизотоп и помощно химично съединение, които заедно постъпват в човешкото тяло и се натрупват избирателно по пътя на естествения метаболизъм.

Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената в България, която разполага с кибернож – роботизирана стереотактична радиохуриргия,  2 мултимодални линейни ускорителя, 3D и 4D компютър томографи. Първите няколко пациенти вече преминаха успешно лечение с киберножа.

Повече от 10 години клиниката има опит в работата с най-модерната и към момента апаратура за лъчелечение – линейните ускорители. Нейните предимства са не само във високия технологичен клас, но и в големия, трупан ежедневно, опит на лекарите. В клиниката работят 4-ма лекари с над 30-годишен стаж и 2-ма специализанти, както и  3-ма физици с над 10-годишен опит в работата с линейни ускорители. Част от тях са преподаватели в Медицински университет – Пловдив.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама