Георге Иванов: Заев ще получи мандат, ако гарантира целостта на Македония и отхвърли "Албанската платформа"

14:59, 01 май 17 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако съществува истинско лидерство от страна на парламентарните партии, тогава правните и политическите пречки за даване на мандат за съставяне на правителство ще бъдат преодолени. Това заяви македонският президент Георге Иванов след срещата си с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Браян Ий, предаде БГНЕС.

Иванов поиска от САЩ като стратегически партньор на Македония да съдействат за отстраняването на пречките и така парламентарното мнозинство да получи мандат за съставяне на кабинет.

По време на срещата двамата са обсъдили новосъздалата се политическа ситуация и възможностите за нейното преодоляване съгласно Конституцията и законите на Република Македония.

„Македонският президент осъжда всяко политическо и физическо насилие в Република Македония. Единствено чрез диалог трябва да се търсят решения. Извършването на прецеденти, при които незаконното става законно, подкопават основните демократични принципи“, каза Иванов.

Македонският президент поиска от лидера на СДСМ Зоран Заев да изпълни публичното обещание, че „заедно с коалиционните партньори ще дадат гаранции за укрепването на целостта на държавата и всичко ще бъде съгласно Конституцията на Република Македония“.

Македонският държавен глава отново подчерта, че „Албанската платформа“ не може да бъде нито условие, нито основа за сформиране на правителство.

Президентът Иванов призова гражданите да се въздържат и да запазят спокойствие, защото трябва да се вземат решения с разум и диалог.

Репортерът на БГНЕС от Скопие предаде, че около обяд днес в сградата на парламента пристигна Талат Джафери, който обиколи помещенията, където станаха сблъсъците и бе унищожено част от имуществото. Той посети и няколко кабинета в сградата на парламента.

На 27 април Джафери бе избран с гласовете на СДСМ и албанските депутати за председател на парламента. Според ВМРО-ДПМНЕ този избор е незаконен и е в нарушение на Конституцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама