Фобиите, които ни влудяват

15:47, 01 май 17 / Любопитно 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички имаме страхове, дребни и по-големи. Някои страхове се превръщат във фобии и животът на хората става кошмарен. Вероатно някои фобии ви изглеждат съвсем необичайни, но те съществуват съвсем реално. Освен силна тревожност, те са придружени и с физически неразположония у хората.

Ако смятате, че толкова популярната клаустрофобия е ужасна, вижте още по-странните фобии, от които хората страдат:

1. Страх от готвене - магейрокофобия. Необичайният страх от готвене може да доведе до нездравословен начин на хранене, ако човек остане сам. Страдащите от тази фобия може да се чувстват застрашени от хора, които са сръчни в готвенето и това чувство на неадекватност може да доведе до други здравословни проблеми.

2. Страх от кукли - педиофобия. Това е ирационален страх от всички видове кукли, а не само страшните видове. Фройд казва, че тази фобия може да бъде резултат от страха, че куклата или роботът може да оживее.

3. Страх от разговори по време на хранене - дейпнофобия. Страдащите от този вид фобия са толкова ужасени от говоренето на друго лице през време на хранене, че те избягват да вечерят навън изобщо и дори въобще не се хранят сред хора.

4. Страх от огледала- ейзоптрофобия. Хората, страдащи от тази фобия имат тревожност, че те ще се свържат със свръхестествен свят вътре в огледалото. Те също се притесняват, че ако се счупи огледало, това може да донесе лош късмет.

5. Странен страх от залепване за небцето на фъстъчено масло - аракибутирофобия. Много хора съобщават за усещане за паника при мисълта, че се налага да ядат фъстъчено масло и то ще залепне в устата им.

6. Страхът от седнало положение - катизофобия. Тази фобия може да бъде предизвикана от болезнен спомен за сядане върху остър предмет или болка от хемороиди.

7. Страх от жълт цвят - ксантофобия. Страдащите от фобията имат ирационален страх от всичко жълто. В своята крайна форма тази фобия може дори да включва огромен страх от думата „жълт“.

8. Ирационален страх от дървета и гори - хилофобия. Тя може да бъде предизвикана от истории за страшни гори, които човекът е чел в детството.

9. Страх, че нямате мобилен телефон или сте на място без покритие - номофобия. Терминът е въведен преди няколко години, когато учените открили този феномен. Оказало се, че доста хора страдат от нея.

10. Странен страх от всякакви хора с брада - погонофобия.  

11. Страх от красиви жени - калиджинофобия. Не само мъжете, но и жените страдат от такава фобия. Обикновено се задейства при разговор с красива жена.

12. Страх от това да имаш, да видиш или да си мислиш за еректирал полов член - итифалофобия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама