Земетресение от 6,5 по Рихтер разтърси северните части на САЩ и Канада

16:01, 01 май 17 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силно земетресение с магнитуд от 6,5 по Рихтер беше усетено на границата между американския щат Аляска и канадската федерална територия Юкон. Това съобщи американската геологична служба, цитарана от БГНЕС.

Според информация епицентърът на труса е на 126 км на югозапад от столицата на Юкон, град Уайтхорс, където живеят около 25 000 души. Дълбочината е била на 0,1 км.

Няколко поредни земни труса с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в югоизточната част на Аляска, на границата с Канада, съобщи Американският институт за геофизични изследвания.

До момента няма информации за евентуални щети и жертви. Първият трус е локализиран на 83 км. северозападно от селището Скакгуей много близко до повърхността - 2.2 км. Първоначалните съобщения бяха за дълбочина от 100м. под повърхността. Той е бил последван от множество вторични трусове с магнитуд до 5.2. Второ земетресение е регистрирано в същия район два часа по-късно – в 14.18 часа, с магнитуд 6.3. Епицентърът му е локализиран в канадската провинция Юкон, в природен резерват недалеч от границата с Аляска. Той е бил на дълбочина 10 км.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама