Протестите в Македония продължават

16:34, 01 май 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гражданската инициатива „За обща Македония“ продължава да организира протести. За утре в 17 ч. в Скопие, както и в други големи градове в страната, са предвидени протести срещу т. нар. албанска платформа и в защита на целостта на държавата.

В съобщение във „Фейсбук“ от организацията посочват, че няма да позволят на никого „да нарушава конституцията и да си мисли, че незаконно ще избира председател на парламента“. „За обща Македония“ също така призовава институциите да предприемат действия срещу хората, които са се опитали да извършат „държавен преврат и извън всички процедури да нарушават конституцията и да избират председател на парламента“.

Припомняме, че политическото напрежение в Македония взе връх в четвъртък вечерта, когато опозицията, заобикаляйки процедурата, пристъпи към избор на председател на парламента в лицето на етническия албанец Талат Джафери, член на Демократичен съюз за интеграция. Той бе избран от депутати на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и още две албански формации. Минути след това депутатът Зекирия Ибраими от една от албанските партии „Беса” взе думата и започна да пее албанския национален химн.

Всичко това стана в момент, когато пред парламента се провеждаше поредният марш на общественото движение „За единна Македония”. От февруари то протестира срещу налаганата отвън на страната т.нар. албанска платформа и настоява за нови избори. Депутатите от СДСМ и от албанските партии бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и други негови депутати съпартийци бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама