Куба отбеляза международния ден на джаза с Уил Смит, Хърби Хенкок и Чучо Валдес

17:34, 01 май 17 / Любопитно 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази неделя в Куба се състоя ежегодният концерт, посветен на международния ден на джаза 30 април, на който присъстваха Уил Смит, Хърби Хенкок, Чучо Валдес и други звезди на музикалната сцена.

Хавана беше избрана за домакин на събитието, което се провежда от 2012 г. с подкрепата на ЮНЕСКО и джаз института „Телониъс Монк“.

Над 50 артисти от десет различни държави участваха в концерта, който беше открит с изпълнение на „Manteca“ - афро-кубинска песен, дело на кубинския перкусионист Чано Позо и американския тромпетист Дизи Гилеспи.

„Афро-кубинският джаз и неговата богата история са играли ключова роля в еволюцията и обогатяването на целия жанр на джаза“, каза Хърби Хенкок, който е и посланик на ЮНЕСКО за културния диалог.

Шоуто, което през минали години се е провеждало в Ню Йорк, Истанбул, Осака, Париж и Вашингтон, продължи повече от два часа и завърши с емблематичната песен на Джон Ленън „Imagine“

„Тазгодишният фокус върху Куба е завет за силата на джаза, която строи мостове и обединява мъже и жени около споделени ценности и стремежи“, посочи от своя страна генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. „Историята на джаза е написана в търсенето на човешкото достойнство, демокрация и граждански права. Нейният ритъм и разнообразие са дали сила за борба срещу всички форми на дискриминация и расизъм – това е и посланието, което трябва да отправи по света днес“, допълни още тя.

За провеждането на концерта миналата година тогавашният американски президент Барак Обама кръсти Белия дом „Синия дом“, а събитието, което се състоя на Южната морава, беше посетено от звезди като Хенкок, Ди Ди Бриджуотър и Арета Франклин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама