Хойт Браян Ий: Новото мнозинство в Македония да получи шанс да сформира кабинет, знаем за притесненията относно програмата

19:24, 01 май 17 / Свят 25 248 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ остават ангажирани на Западните Балкани и в Македония. Те подкрепят създаването на стабилни и демократични процеси в Македония. Това съобщи БГНЕС.

Вашингтон е загрижен от последните събития в страната, които са резултат от политическата криза, която продължава вече две години и половина.

САЩ са загрижени и от липсата на сформиране на ново правителство, въпреки легитимните избори от декември миналата година. Тези избори бяха признати от всички партии, както и от международната общност.

Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ Хойт Браян Ий, след като приключи срещите си с лидерите на парламентарно представените политически партии и президентът Георге Иванов. Американският дипломат пристигна вчера и разговаря с лидерите на албанските партии - ДСИ, Движение "Беса", Албанският алианс и ДПА. Днес Хойт Браян Ий бе приет от президента Георге Иванов, от лидерите на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев и Никола Груевски. Помощник-държавният секретар разговаря и с Талат Джафери, който СДСМ и албанските партии считат за нов председател на парламента, а ВМРО-ДПМНЕ твърди, че този избор е нелегитимен.

Хойт Браян Ий поздрави избора на Джафери и призова да му се даде възможност той да изпълнява своите служебни задължения. Според него много спешно е необходимо да се сформира ново правителство.

"Много е важно за политическите лидери да намерят политическо решение на кризата. Да намерят начин на новото мнозинство в парламента да състави правителство и правителствена програма. Знаем, че има доста загриженост около правителствената програма, но дебатите за нея трябва да се водят в парламента, където и да се гласува", каза още американският дипломат. Той не вижда причини новото парламентарно мнозинство да не получи шанс да сформира нов кабинет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама