Димитър Ганев: Служебният кабинет се справи с най-важната си задача - изборите бяха легитимни

19:44, 01 май 17 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма никакво съмнение, че основната отговорност на този служебен кабинет бе провеждането на свободни, демократични и честни избори. Това съобщиха от БГНЕС. В това отношение последните избори бяха точно такива - напълно легитимни.

Независимо че имаше много предизвикателства пред него, свързани със съдебното решение за въвеждане на машинно гласуване и с тежащия като воденичен камък мажоритарен вот.

Заедно с това последните избори са легитимни и в очите на хората у нас, не са оспорени от никого, освен от Лютви Местан. Но този казус е ясен по подразбиране. Имаше напрежение и с гласуването в Турция, но в края на краищата никой не ги подлага на съмнение. Това означава, че служебният кабинет се справи с най-важната си задача.

Бих подчертал и още един позитив на служебния кабинет. Въпреки, че президентът Румен Радев бе издигнат и подкрепен от БСП и когато влезе в длъжност той фактически пое цялата политическа власт в държавата, той не взе страна в битката между ГЕРБ и БСП. Същата позиция имаше и служебният кабинет в рамките на предизборната кампания.

Смятам, че те демонстрираха правилното поведение, защото в един такъв мач, ако влезем във футболната терминология, Радев и служебният кабинет бяха по-скоро рефери, отколкото да помагат на единия или на другия отбор. В този смисъл, мисля, че служебното правителство беше максимално равно отдалечено от двете основни партии и не можем да кажем, че даде рамо на едната или другата формация.

Именно поради това нито БСП, нито ГЕРБ не припознаха правителството на г-н Огнян Герджиков като свое. И двете партии имаха критики към него, но то е именно заради този факт. Защото, ако си честен в тази битка, няма как който и да е от двата основни субекта да те припознае за свой.

Все пак, ако търсим прояви на неблагополучие на служебното правителство, бихме могли да изведем на преден план законодателната инициатива за уседналостта. Тя предизвика много сериозен дебат и критики. Няма съмнение, че в началото на този казус бяха допуснати грешни действия – първо се разграничиха от закона, пък после стана ясно, че той е писан в президентството. А можеше още в самото начало това да се обяви като инициатива на президента Радев, за която той смята, че следва да бъде разгледана в НС.

Моите очаквания за новото правителство са по-скоро окуражаващи. Съвсем не се солидаризирам с позицията, че новият кабинет ще бъде нестабилен, а неговият живот – кратък. По всичко личи, че основният коалиционен партньор – Обединените патриоти, се намира във възможно най-добра позиция от гледна точка на парламентарната конфигурация. Именно коалицията между ГЕРБ и патриотите е единствената политически възможна. А това мнозинство от 122 народни представители изглежда действително много крехко, защото е на ръба, но въпреки това – дори и някой от партньорите ВМРО, Атака или НФСБ да напусне тази коалиция, то има резервен играч на терена в лицето на формацията на Марешки, която може да замени който и да е от тях. Струва ми се, освен това, че за предсрочни парламентарни избори преди края на нашето председателство на ЕС не можем да говорим. А дотогава има много вода да изтече…

Искреното намерение на новата управленска конфигурация е да изкара пълния си мандат от 4 г., което е записано в тяхното споразумение. Трябва да имаме предвид, че последното, което желае бъдещият нов стар премиер Бойко Борисов е да остане в историята с факта, че е бил три пъти министър-председател на България и три пъти е подавал оставка от този пост. Така че той ще направи всичко възможно да си изкара този мандат докрай. Очаквам наистина стабилно правителство. Разбира се, конфликти и напрежение вътре в коалицията ще има, но тя изглежда на този етап по-нестабилна, отколкото е в действителност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама