Накъде върви диалогът на Турция със „съюза на кръстоносците“?

19:47, 01 май 17 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако Европа е "съюз на кръстоносците", тогава тя отдавна е враг на Турция. Няма решение на проблемите. Защо Европа подкрепяше управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) до 2011 г? Това е друг въпрос. Това съобщиха от БГНЕС

Ако Венецианската комисия и докладите на ОССЕ са фалшиви текстове, написани с враждебност срещу Турция, тогава защо докладите на тези институции за Турция са били положителни доскоро. Това е друг въпрос.

Ако Европа не се смята за "пряк враг или пряк приятел", но се смята, че между нас има някои конкретни въпроси. Тогава могат да бъдат разработени решения.

Типичен въпрос е този за смъртното наказание. Да, тълпите крещят в подкрепа на смъртното наказание, особено за онези превратаджии от 15 юли 2016 г. Ако политиците се съгласят и върнат смъртното наказание, ясно е, че в отношенията с ЕС ще се появят по-големи проблеми. Дали тълпите, които искат смъртното наказание, осъзнават това? Друга полезна информация е, че въведеното смъртно наказание не може да бъде прилагано със задна дата. То ще бъде ефективно за престъпления, които ще бъдат извършени след деня на влизането му в сила.

То не може да бъде изпълнено за убийците от 15 юли. Нито за убийците от жп гарата Бешикташ, Рейна, Анкара и от Газиантеп.

Е, каква е "обосновката" за създаването на още по-големи проблеми за Турция чрез въвеждане на смъртно наказание, което няма да бъде ретроактивно, след като вече имаме сериозни проблеми в нашата външна политика?

Дали това ще попречи на онези, които планират да извършват терористични актове в бъдеще? Но през онези години, когато беше основана и натрупваше сила поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), Турция имаше смъртно наказание.

Турция ще бъде в състояние да се бори по-ефективно с терора и да "увеличи приятелите си", не като стане по-скоро държава от Близкия изток, а като стане по-демократична и прилагаща законите държава.

Сега да оставим настрана епичния/героичен ентусиазъм на тълпите и да погледнем от "логична" гледна точка как да действаме преди докладите на Венецианската комисия и на ОССЕ.

Венецианската комисия е институция, с която управлението на ПСР се е консултирало по време на трудни времена, и от която е поискала правна подкрепа. Това е юридическият мозък на Съвета на Европа. Външният министър Мевлют Чавушоглу има много изявления, в които в миналото хвали Венецианската комисия.

В делегацията на ОССЕ имаше хора от маргинализирани и комунистически групи от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Но те не са написали доклада на ОССЕ. Докладът е съставен съгласно доклада на няколко наблюдатели във формат, който се прилага за всички страни.

Независимо от това как обвиняваме тези доклади, от Държавния департамент на САЩ заявиха, че ще изчакат доклада на ОССЕ. Германският канцлер Ангела Меркел също призова Турция да отговори на въпросите, повдигнати от наблюдатели. "Турското правителство трябва да прецени себе си в съответствие с този доклад и да отговори на въпросите, повдигнати в него. Много внимателно ще проследим как Турция работи с доклади за евентуални нередности ", каза Меркел пред Бундестага. Нашите обвинения се чуват само от самите нас.

Вместо това какво би станало, ако експертите от министерствата на правосъдието и външните работи напишат за фактическите и академични провали, които виждат в тези доклади ... Какво ще стане, ако започнем да предприемаме стъпки за повишаване на нашите неадекватни правни и демократични стандарти? Няма ли да е по-правилна позицията нашите държавници да разговарят с европейските си колеги?

Ако отношенията ни със Запада се влошат, ние ще почувстваме вредите от това в бъдеще много по-силно. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама